23 04 2020   -    CLS  VII A - Moara lui Călifar  
                                                                      de Gala Galaction



                  Moara lui Călifar este o nuvelă fantastică scrisă de Gala Galaction.
                   Nuvela fantastică aparține prozei fantastice.
                  Proza fantastică se caracterizează prin apariția subtilă a unui element misterios, inexplicabil, care perturbă ordinea firească a realității. Această intruziune a unei „alte realități” enigmatice în lumea obișnuită stârnește neliniștea sau spaima personajelor, care se străduiesc să înțeleagă ce se întâmplă de fapt, să găsească o justificare a evenimentelor insolite în care sunt angrenate.
                  Tema nuvelei,,Moara lui Călifar” constituie pactul cu diavolul, act care conduce la urmări dramatice. Este o nuvelă fantastică de inspirație folclorică,care prezintă povestea lui Stoicea și încercările acestuia de a-și depăși condiția socială.Narațiunea se deschide cu descrierea morii lui Călifar- spațiul în care un tânăr ,Stoicea, va trăi o experiență neobișnuită.
              Relatarea e la persoana a III-a cu narator omniscient. Vocea naratorului se aseamănă cu a  personajului,cuvintele ambilor aparțin registrului popular al limbii: arhaisme,regionalisme,forme populare ale cuvintelor.
               Întâmplarea lui Stoicea este povestită,pentru a se accentua caracterul malefic al morii și al lui Călifar. Tânărul Stoicea nu e decât unul dintre cei mulți care au alunecat în ispita Călifarului.



1.     De scris pe caietul de clasă ideile de mai sus.
2.     De (re)citit paginile114-118
3. De scris in continuare pe caiet Repere (pag 120 sus )


Temă pe caietul de curat : ex 3, 4,5  / pag 119 (Acțiunea) + scurt portret al tânărului Stoicea (5-6 rânduri).

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

VI A -Textul descriptiv+ Temă manual

cls V B,C - GRADELE DE COMPARAȚIE ALE ADJECTIVULUI